Begravelsesformer

Der er to begravelsesformer på vore kirkegårde:

  • urnebegravelser
  • kistebegravelser

Både urner og kister kan normalt nedsættes i

  • fællesplæne (anonymt)
  • fællesplæne med navneplade
  • familiegravsted

Urner og kister kan godt nedsættes på samme gravsted.

Fredningstid

En urne har en fredningstid på 10 år og en kiste har normalt en fredningstid på 25 år. Det betyder, at der ikke kan nedsættes andre urner eller kister på denne gravplads i denne periode. Gravstedsaftalen kan forlænges udover fredningstiden.

Hvordan får jeg et gravsted?

Menighedsrådet er ansvarlig for, at der er begravelsespladser til alle sognets indbyggere. Man har ret til at blive begravet på kirkegården i det sogn, hvor man bor.

Man kan dog også blive begravet på en anden kirkegård, som man har et særligt tilhørsforhold til (f.eks. ved at nære slægtninge er begravet på kirkegården). Anmodningen om begravelse på anden kirkegård rettes til sognepræsten i det pågældende sogn. Oftest vil den lokale graver kunne oplyse om gældende praksis på kirkegården.

Gravstedsbrev

Til gravstedet hører et gravstedsbrev. Der er tale om en skriftlig aftale mellem menighedsrådet og gravstedsejeren (normalt en af de nærmeste pårørende).

Find et gravsted

En del besøgende på kirkegården har forespørgsler omkring afdøde, som de enten har været bekendte med eller på anden måde haft relationer til.

Personalet på kirkegården vil meget gerne være behjælpelige med at finde de gravsteder der søges efter. Hvis man på forhånd har et gravstedsnummer, vil det gøre søgningen meget lettere for personalet at hjælpe.

Hjemmesiden www.findgravsted.dk er en fin side der gør søgning efter afdøde på Hammel Kirkegård meget let og overskuelig.

"Kirkegårds-reglement"

I det gamle Rom tog man én gang om året på udflugt til sine afdøde familie-medlemmers gravsted, og holdt en fest dér - med både spisning og dans på graven.

I dag er det anderledes. For os er en kirkegård først og fremmest et sted, hvor der skal være fred til at mindes mennesker man holder af og savner. Det er vigtigt, at man altid husker på, at kirkegården er et sted, hvor folk går hen med følelser og tanker, som betyder meget for dem. 

Folks følelser er naturligvis private og der kan være mange forskellige grunde til et besøg på kirkegården. Men som udgangspunkt skal man altid opføre sig på en måde, så der er plads til den ro og eftertanke, som alle kan have brug for.

Man behøver måske ikke være dødsens alvorlig. Alligevel kan det være en god idé at huske på, at døden er alvor.